16. jun 2017.

Prva žena u svemiru

Na današnji dan 1963. godine krenula je u svemir prva žena

Foto: rt.com

Tekst: D. Vujić

Šesnaestog juna 1963. godine sa sovjetskog kosmodroma Bajkonura u današnjem Kazahstanu lansirana je prva žena u svemir, Valentina Terješkova. U svemirskoj letelici Vostok 6 Terješkova je skoro tri dana provela u svemiru orbitirajući oko Zemlje 48 puta. 

Valentina Terješkova rođena je 6. marta 1937. godine u Maslenkovu, u Rusiji. Nakon paralelnog rada u fabrici, obrazovanja i pohađanja padobranske obuke, prihvaćen je njen zahtev da pristupi u svemirski program. Pozvana ja na obuku u Zvezdani Grad nedaleko od Moskve 1962. godine, gde su počele pripreme za njeno učešće u predstojećoj misiji. Nakon devet meseci dobija čin poručnice, a trenutno je general-major u penziji.

Takođe 16. juna, ali 2012. godine Kina šalje svoju prvu astronautkinju u svemir, Liu Jang. Jangova pristupa kineskoj vojsci 1997. godine u ulozi pilota. Izabrana je za člana misije Šenžou 9 pri kojoj je sa još dva astronauta letela do kineske svemirske stanice Tiangong 1. Trenutno nosi čin majora, a spada u pilote veterane sa 1680 sati letačkog iskustva.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs