20. oktobar 2016.

Orionidi

Orionide možete posmatrati od večeras oko 22 časa do svitanja

Foto: philhart.com

Tekst: J. Nikolić

Recenzija: D. Pavlović

Orionidi su meteorski roj koji se može posmatrati svake godine sredinom oktobra. Aktivnost ovog roja traje oko mesec dana, a njen maksimum je u noći između 20. i 21. oktobra. Možete ih posmatrati od oko 22 časa do svitanja, a zbog toga što se njihov radijant tokom noći penje na nebeskoj sferi, najviše meteora možete očekivati par sati pre svitanja. Međutim, ove godine će Mesec za posmatranje meteora oko maksimuma biti u nepovoljnoj fazi.

Orionidi su prvi put uočeni 1839. godine, a potiču od Halejeve komete, od čije prašine nastaju i Eta Akvaridi koji se vide u maju. Orionidi se javljaju svake godine kada Zemlja u oktobru prođe kroz potok prašine i čestica koji je Halejeva kometa ostavila za sobom.

Ovaj meteorski roj je nazvan Orionidi zato što se njihov radijant (mala oblast na nebu koja izgleda kao da iz nje dolaze) nalazi u sazvežđu Orion.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs