01. decembar 2017.

Nikolas Klod Fabri de Pejresk

Na današnji dan rođen je francuski astronom Nikolas Klod Fabri de Pejresk

Foto: Wikipedia

Tekst: B. Džodan

Nikolas Klod Fabri de Pejresk je bio francuski astronom i antikvar rođen na današnji dan 1580. godine u mestu Belžentje u Francuskoj. Iako je studirao prava, poznanstvo sa Galilejem je u njemu probudilo veliko interesovanje za astronomiju. Pripisuje mu se otkriće Orion magline 1610. godine, a na njegov rad se oslanjao i Isak Njutn u razvijanju svoje optike.

Poznat je i po merenjima geografskih dužina na lokacijama širom Evrope. Posmatrajući pomračenje Meseca iznad Sredozemnog mora 28. avgusta 1635. godine pokazao je da je Sredozemno more 100 kilometara kraće nego što se prethodno mislilo. 

Kao kolekcionar i antikvar ostavio je kolekciju koja sadrži više od 18.000 novčića i medalja. Bavio se aktivno politikom i intenzivno je održavao prepiske sa učenim ljudima svoga vremena pa je ostalo sačuvano oko 10.000 njegovih pisama među kojima je i prepiska sa čuvenim flamanskim slikarom Rubensom.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs