11. jul 2017.

Najduže pomračenje Sunca

Najduže potpuno pomračnje Sunca do sada dogodilo se 11. jula 1991. godine

Foto: Wikipedia

Tekst: N. Kilibarda

Pomračenje Sunca 11. jula 1991. godine do sada je najduža potpuna eklipsa. Pomračenje je trajalo šest minuta i 53 sekunde u trenutku svog zenita, a proračuni kažu da će se 13. juna 2132. godine postići nov rekord u dužini Sunčevog pomračenja. Za taj datum predviđa se trajanje duže za svega dve sekunde od sadašnjeg rekorda, dok bi sledeći značajniji mogao iznositi 7 minuta i 29 sekundi – 2186. godine.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca i na taj način delimično ili potpuno zakloni Sunce za određeni broj stanovnika Zemlje. Potpuno pomračenje te 1991. godine bilo je vidljivo nad velikim delom Centralne Amerike, Havaja, preko Meksika i ostatka Južne Amerike.

Poslednje pomračenje Sunca u Srbiji desilo se 20. marta 2015. godine i bilo je prvo nakon eklipse u avgustu 1999. godine tokom koje su ulice srpskih gradova, usled velikog i neosnovanog medijskog zastrašivanja bile potpuno puste, roletne spuštene, a među opštim preporukama bilo je i udaljavanje od prozora ”kako pogled ne bi nesvesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava”.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs