11. decembar 2017.

Marsov klimatski orbiter

Na današnji dan 1998. godine NASA je lansirala Marsov klimatski orbiter

Foto: Wikimedia

Tekst: B. Džodan

Na današnji dan 1998. godine NASA je lansirala svemirsku robotsku sondu Marsov klimatski orbiter. Sonda teška 338 kilograma uputila se ka Marsu sa ciljem da prouči klimu i atmosferu ove planete kao i promene na njenoj površini. 

Nažalost, već 23. septembra 1999. godine kada je letelica upalila svoje raketne motore da prilagodi putanju oko planete, izgubljen je signal koji je slala ka Zemlji. Ispostavilo se da je prevremeni kraj ove ambiciozne misije bio uzrokovan neusklađenim mernim jedinicama.

Naime, kompanija Lokid Martin prilikom razvijanja dela softvera nije koristila SI sistem jedinica iako se na to obavezala u ugovoru sa NASA, pa je kao jedinicu za silu umesto njutna softver koristio funtu. Ta neusklađenost je dovela do toga da sonda prođe preblizu planete Mars i u njenoj atmosferi sagori projekat vredan 327,6 miliona dolara. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs