14. jun 2017.

Mariner 5

Na današnji dan 1967. godine lansiran je Mariner 5

Foto: Wikimedia

Tekst: M. Simonović

Na današnji dan 1967. godine, pomoću raketnog sistema Atlas-Agena D, lansirana je Nasina letelica Mariner 5. Bila je jedna od deset letelica Mariner programa, planirana kao rezereva Marinera 4 pa je modifikovana za istraživanje Venere umesto Marsa.

Iste godine, 19. oktobra Mariner 5 počinje da emituje podatke o sastavu atmosfere, radijaciji i magnetnom polju Venere, a najkraće rastojanje letelice od površine ove planete je 4.094 kilometara. Takođe, bila je dizajnirana da prikupi podatke o interplanetarnom okruženju pre i nakon susreta sa Venerom.

Kontakt je izgubljen 4. decembra 1967, a kratkotrajno je uspostavljen 14. oktobra 1968. godine. Misija se smatra uspešnom, a Mariner 5 se sada nalazi u heliocentričnoj orbiti.

Nakon ove misije i pomoću podataka ruskih sondi, razbile su se romantične iluzije o Veneri saznanjem o ekstremnim uslovima koji vladaju na površini.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs