Luna 1

Na današnji dan pre 58 godina Luna 1 se približila Mesecu

Foto: Wikimedia

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1959. godine Mesecu se približila prva letelica u istoriji, kasnije nazvana Luna 1. Poznata još kao Mečta (na ruskom ”mašta”) i kao ”prvi kosmički brod”, ova međuplanetarna stanica prva je u seriji sovjetskih stanica lansiranih prema Mesecu.

Lansirana je 2. januara 1959. godine, a na Mesečevu površinu se nikada nije spustila. Približila se najviše kada je bila oko 5900 kilometara daleko od Zemljinog satelita, što se dogodilo 4. januara 1959. godine. Nakon toga je ušla u heliocentričnu orbitu, između orbita Zemlje i Marsa, i tako postala ”veštačka planeta”.

Luna 1 je stanica sfernog oblika sa antenama za detekciju radijacije i magnetnog polja. Neki od ciljeva misije bili su proučavanje komponenti međuplanetarne materije, meteorskih čestica, kosmičkog zračenja, dobijanje podataka o Zemljinom magnetnom polju i utvrđivanje da li i Mesec ima magnetno polje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs