24. mart 2017.

Kometa Šumejker-Levi 9

Kometa Šumejker-Levi otkrivena je 24. marta 1993. godine

Tekst: T. Marković

Na današnji dan, pre 24 godine, otkrivena je kometa Šumejker-Levi 9. Nju su posmatrali američki astronomi Karolin i Evgenij Šumejker i kanadski astronom David Levi 24. marta 1993. godine. Fotografisali su je Šmidt teleskopom u Palomer opservatoriji u Kaliforniji.

Kometa je orbitirala oko Jupitera neko vreme, a zatim ju je ovaj gasni džin privukao i Šumejker-Levi 9 je udarila u njegovu površinu. To je bio prvi put da su posmatrani sudari dva objekta Sunčevog sistema.

Zbog Jupiterove jake gravitacione sile kometa se prvo raspela na dvadesetak delova prečnika do dva kilometra, zatim su u periodu od 16. do 22. juna 1994. godine ti delovi pali na Jupiterovu južnu hemisferu brzinom od oko 60 kilometara na čas.

Dokaz jačine udara delova komete bili su par stotina kilometara dugački tragovi dima, vrući baloni gasa u atmosferi i crni ”ožiljci” na Jupiterovoj površini koji su se videli par nedelja nakon udara.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs