27. mart 2017.

Kapa Tauri

Pre oko 250 godina dve zvezde, poznate kao Kapa Tauri ili K Tau, ispalile su posebnu grupu fotona

Foto: Wikimedia

Tekst: N. Zdravković

Pre oko 250 godina dve zvezde, poznate kao Kapa Tauri ili K Tau, ispalile su posebnu grupu fotona. Ova grupa nije bila posebna iz nekog fiziološkog razloga – uostalom, po čemu se i mogu razlikovati fotoni – već po svom tajmingu i destinaciji.

Nakon jednog veka putovanja kroz bespuća svemira, ova grupa fotona ušla je u Sunčev sistem krećući se u smeru Zemlje, oko Sunca dok na Zemlji traje njegovo pomračenje, kretala se pravo u smeru ostrva Prinsipe, ka jednom brdu na kojem je stajao Artur Edington, i stigla upravo kako je povlačio ručicu foto-aparata i zauvek ih  „zarobio” u fotografiji jednog od najdužih pomračenja Sunca u dvadesetom veku.

Zarobljeni fotoni postaće dokaz u korist Ajnštajnove teorije relativnosti. Naime, bili su  „skrenuli” zaobilazeći Sunce jer je njegova masa krivila okolni prostor što se dovoljno dobro videlo na relativno primitivnoj fotografiji.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs