22. jun 2017.

Ipak se okreće

Na današnji dan 1633. godine Galilej je osuđen na doživotni kućni pritvor

Foto: Wikipedia

Tekst: N. Kilibarda

Godina je 1633. Dvadeset i drugi dan juna. Galileo Galilej stiže u Rim na sopstveno suđenje po optužbama inkvizitora za jeres i zagovaranje kopernikanske teze heliocentrizma.

Da li se Zemlja okreće oko Sunca ili Sunce oko Zemlje – pitanje je koje je postalo glavni kamen spoticanja i svojevrsni simbol večne borbe nauke i religije, Galileja i crkve.

U vreme kada se smatralo da je baš naša planeta centar univerzuma, a zagovornici zdravog razuma i buntovni radoznalci predstavljali đavolje advokate, granica između jeresi i nauke bila je tanja od papira na kom su pisane smrtne osude. Inkvizicija je tražila od Galileja da se odrekne jeretičkog učenja, što je on i činio strahujući da će život završiti na lomači.

Sprona knjiga ”Dijalog o dva glavna svetska sistema” je zabranjena, a Galilej je proglašen jeretikom i osuđen na doživotni kućni pritovr.  U momentu izricanja osude, Galilej izgovara poznato ”Ipak se okreće”, a 359 godina kasnije papa Jovan Pavle Drugi, u ime katoličke crkve, iznosi da je Galilej bio u pravu izdajući proglas o priznanju njegovog naučnog rada i zasluga.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs