01. novembar 2017.

Hiron

Na današnji dan 1977. godine otkriven je Hiron, prvi objekat klasifikovan kao kentaur

Foto: Wikipedia

Tekst: J. Žugić

Hiron se ponaša kao kometa i može da se klasifikuje i kao mala planeta jer kruži oko Sunca, a nekada je nazivan asteroidom. Kada je najbliže Suncu, onda ulazi u orbitu Saturna, a kada je najdalje, onda je u orbiti Urana. Baš zato, jer se nalazi u pojasu asteroida, Hiron je izazvao veliku pažnju kada je otkriven 1. novembra 1977. godine.

To je bio prvi objekat klasifikovan kao kentaur – nebesko telo koje orbitira između asteroidnog i Kajperovog pojasa (iza Neptuna u odnosu na Sunce). Kentauri nemaju stabilne orbite jer na njih utiču gravitacije velikih planeta pa tokom miliona godina mogu da promene orbite ili u potpunosti napuste Solarni sistem.

U februaru 1988. godine Hiron je bio svetliji za 75 odsto. Takvo ponašanje tipično je za komete, a ne za asteroide. Kasnija posmatranja pokazala su da je Hiron razvio i rep koji imaju komete, ali za razliku od drugih kometa, njegov rep nema vodu kao glavni sastojak jer je predaleko od Sunca, već su to ugljen-monoksid i cijanid.

Pretpostavlja se i da Hiron ima dva prstena.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs