12. decembar 2017.

Henrijeta Levit

Na današnji dan 1921. godine umrla je američka astronomkinja Henrijeta Levit

Tekst: N. Pavlov

Na današnji dan 1921. godine umrla je amrička astronomkinja Henrijeta Levit, koja je prva pronašla zavisnost perioda cefeida i njihovog sjaja.

Diplomirala je na Redklif koledžu 1892. godine sa izuzetnom ocenom iz oblasti astronomije. Naredne godine dobija posao na Harvardskoj opservatoriji kao jedna od Pikeringovih žena kompjutera koje su radile na harvardskoj spektralnoj klasifikaciji zvezda.

Bila je zadužena za svrstavanje promenljivih zvezda cefeida i uvidela povezanost sjaja i period promene istog. To je otvorilo mogućnost merenja razdaljina još daljih objekata nego što je do tada bilo izvodljivo, a nekoliko godina nakon njene smrti će uz pomoć iste te relacije Habl otkriti galaksije i zakon širenja vasione.

Doprinela je koliko u proširivanju kataloga i analizi cefeida, toliko i u zakonitosti koju je uočila. Iako u to vreme nije bila zapažena kao naučnica, njenim pronalaskom omogućeno je dalje i dublje istraživanje svemira.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs