01. avgust 2017.

Helen Hog

Na današnji dan 1905. godine rođena je Heleng Hog, pionir u istraživanju zbijenih zvezdanih jata i promenljivih zvezda

Foto: alchetron.com

Tekst: V. Radoičić

Prvi ženski predsednik nekoliko astronomskih organizacija i pionir u istraživanju zbijenih zvezdanih jata i promenljivih zvezda , Helen Hog, rođena je na današnji dan 1905. godine. Zahvaljujuci njenom istrazivanju promenljivih zvezda Cefeida i period-luminoznost korelaciji izmedju njih  proširili smo znanja o starosti, veličini i strukturi naše galaksije Mlečni put.  

Zabeleživši 132 promenljive zvezde u astronomskim katalozima koji su i dan danas u upotrebi, Helen Hog postaje jedan od vodećih autoriteta u astronomiji. Ukupno je objavila tri kataloga fotografišući zvezdana jata, i radila je na četvrtom  u trenutku njene smrti. Pored toga, Hog se bavila i naučnim novinarstvom pišući svoju nedeljnu kolumnu više od 30 godina. Kolumna je izlazila u kanadskim novinama  Toronto Star pod nazivom With the Stars

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs