13. decembar 2017.

Geminidi

Geminidi predstavljaju meteorski roj koji je vidljiv između sedmog i sedamnaestog decembra

Tekst: V. Glomazić

Geminidi predstavljaju meteorski roj koji je vidljiv sa obe hemisfere u periodu između sedmog i sedamnaestog decembra. Svoj vrhunac roj dostiže trinaestog ili četrnaestog decembra kada je tokom jednog dana sata moguće videti oko 150 meteora u idealnim uslovima vidljivosti. Za razliku od nekih drugih meteorskih rojeva, čija su matična tela komete, u slučaju Geminida se pretpostavlja da je to asteroid  3200 Phaethon sa kojim dele orbitalne elemente.

Prividna tačka pojavljivanja meteora na nebu (radijant) se u slučaju ovog raja nalazi u sazvežđu Blizanaca. Brzina kretanja meteora je oko 35 metara u sekundi, što se ocenjuje kao osrednja brzina u odnosu na neke druge rojeve, te meteore nije teško uočiti golim okom.

Geminidi su otkriveni 1862. godine, značajno kasnije od najpoznatijih meteorskih rojeva kao što su Preseidi ili Leonidi.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs