20. oktobar 2017.

Fomalhaut

Fomalhaut je prvi zvezdani sistem sa kandidatom za ekstrasolarnu planetu koji je direktno snimljen

Foto: Stellarium

 

Tekst: D. Vujić

Večeras će nisko iznad južnog horizonta biti vidljiva zvezda Fomalhaut u periodu od sumraka do nakon ponoći. Ova zvezda pripada sazvežđu Južna Riba, a ime joj potiče iz arapskog jezika od reči Fum Alhut i znači ”Riblja usta”. Kao što ime nagoveštava, nalazi se u ustima Južne Ribe i bele je boje. Fomalhaut je takođe i najsjajnija zvezda pomenutog sazvežđa.

Ova zvezda ima prečnik 3,2 puta veći od prečnika Sunca, a od njega je sjajnija 11 puta. Fomalhaut je od izuzetnog značaja za istraživanje ekstrasolarnih planeta jer predstavlja prvi zvezdani sistem sa kandidatom za ekstrasolarnu planetu koji je direktno snimljen, a slika je objavljena u časopisu Science 2008. godine. Ovaj objekat, prvenstveno nazivan Fomahault b, nosi naziv Dagon i još nije potvrđen njegov status, odnosno kojoj vrsti objekata pripada.

Fomalhaut je okružen diskom koji sadrži protoplanetarni materijal i prašinu i sniman je pomoću brojnih velikih teleskopa (ALMA, Spitzer Space Telescope, Herchel Space Observatory, Hubble Space Telescope, MMT Observatory), zbog mnogo zanimljivih karakteristika koje poseduje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs