31. januar 2017.

Explorer 1

Explorer 1 je lansiran 31. januara 1958. godine

Tekst: T. Marković

Na današnji dan 1958. godine lansiran je prvi satelit koji su Sjedinjene Američke Države uspešno poslale u svemir, Explorer 1. Slanje ove letelice bilo je odgovor SAD na lansiranje Sputnjika 1 od strane Sovjetskog Saveza. Ovaj događaj predstavlja početak svemirske ere Sjedinjenih Američkih Država.

Explorer 1 je napravila NASA laboratorija za mlazni pogon. Na njemu su se nalazili instrumenti za detektovanje kosmičkog zračenja. Član posade koji je bio zadužen za izvođenje eksperimenata na instrumentima bio je dr Džejms van Alen sa Državnog univerziteta u Ajovi. Tokom istraživanja primetio je da su instrumenti zabeležili mnogo manje kosmičko zračenje nego što je očekivano.

Van Alen je zaključio da je mašina prezasićena veoma jakim zračenjem iz pojasa naelektrisanih čestica zarobljenih u magnetnom polju Zemlje. Postojanje ovih pojaseva potvrdila je američka letelica koja je poslata u svemir dva meseca kasnije, a naziv su dobili po svom pronalazaču i poznati su kao Van Alenovi pojasevi.

Explorer 1  je bio u svemiru sve do 31. maja 1970. godine, kada je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu i bio uništen.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs