31. maj 2017.

Evropska svemirska agencija

U Parizu je 30. maja 1972. godine osnovana Evropska svemirska agencija

Foto: Wikimedia

Tekst: V. Glomazić

U Parizu je 30. maja 1972. godine osnovana Evropska svemirska agenicja (ESA). Za četrdesetpet godina postojanja broj njenih članica je porastao sa deset, koliko ih je bilo prilikom osnivanja, na današnje dvadeset i dve. Kanada, kao jedina vanevropska zemlja, ima status pridruženog člana.

ESA obavlja niz aktivnosti u oblastima projektovanja spejs-šatlova, lansiranja letelica sa i bez ljudske posade, posmatranja Zemlje i vrši brojna naučna istraživanja. U okviru ESA trenutno se izdvajaju tri velika programa. Copernicus je najveći svetski program osmatranja Zemlje čiji su glavni ciljevi upravljanje životnom sredinom i ublažavanje efekata globalnog zagrevanja. Program Galileo je jedan od najpoznatijih satelitskih sistema za globalno pozicioniranje, dok je Exomars posvećen istraživanju života na Marsu.

ESA sarađuje sa svim vodećim svetskim agencijama, pa će tako sledeće godine zajedno sa Nasom lansirati James Webb teleskop, koji se smatra savremenim naslednikom Habl teleskopa.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs