07. oktobar 2016.

Druga strana Meseca

Na današnji dan 1959. godine nastale su prve fotografije druge strane Meseca

Foto: Wikipedia

 

Tekst: J. Nikolić

Recenzija: D. Pavlović

Na današnji dan 1959. godine sonda Luna 3 snimila je prve fotografije strane Meseca koja se ne može videti sa Zemlje. Luna 3 je lansirana tri dana ranije, a snimila je 29 fotografija pomoću foto-televizijske aparature Jenisej-2, razvijene na Lenjingradskom naučno-istraživačkom institutu za televiziju. Sam fotoaparat je napravljen na Krasnogorskom mehaničkom zavodu, poznatom po proizvodnji fotoaparata.

U trenucima kada su nastajali istorijski snimci, Luna 3 se kretala na visinama od 63.500 do 66.700 kilometara iznad površine Meseca. Fotografije znatno boljeg kvaliteta napravila je šest godina kasnije takođe sovjetska letelica Zond 3, a drugu stranu Meseca su direktno prvi put videli članovi misije Apolo 8.

Nakon snimaka napravljenih pomoću Lune 3 Sovjetska akademija nauka je sastavila prvi atlas druge strane Meseca koji je obuhvatao oko 500 različitih karakteristika njegove površine, a SSSR je dobio prednost u imenovanju objekata na Mesecu. Neki od kratera koji su tada dobili imena su Đordano Bruno, Žil Vern, Mendeljev, Maksvel, Lobačevski, Sklodovskaja Kiri i Edison.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs