16. septembar 2017.

Dan zaštite ozonskog omotača

Zbog Montrealskog protokola, koji je potpisan na današnji dan 1987. godine, 16. septembar je proglašen Međunrodnim danom zaštite ozonskog omotača

Foto: Pixabay

Tekst: N. Pavlov

Na današnji dan 1987. godine potpisan je Montrealski protokol, sporazum o zaštiti i očuvanju ozonskog omotača. Međunarodni dan zaštite ozonskgo omotača proglašen je 16. septembra 1994. godine odlukom Ujedinjenih nacija.

Otkrićem ozonske rupe u atmosferi 1985. godine, utvrđeno je da freoni i srodni hlorofluorougljenici razgrađuju ozon, prirodni filter od štetnog UV zračenja. To je bio povod da se mnoge zemlje obavežu na smanjenje proizvodnje ovih jedinjenja koja se koriste pretežno u rashladnim uređajima. Vremenom je proizvodnja i upotreba freona smanjena na minimum, a u razvijenim zemljama čak i zabranjena. Međutim, ovi gasovi se i dalje nalaze u atmosferi, a procenjuje se da će biti potrebno nekoliko decenija da se nivo ozona vrati na onaj od pre 1980. godine.

Iako jedan od mnogih sporazuma koji su doneti sa tim ciljem, Montrealski protokol je značajn upravo po tome što je bio najdelotvorniji u nameri da sačuva živi svet na Zemlji od smrtonosnog zračenja.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs