28. jul 2017.

Čarls Dilon Perin

Na današnji dan 1867. godine rođen je Čarls Dilon Perin, astronom koji je otkrio dva Jupiterova satelita

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1867. godine rođen je američki astronom koji je živeo u Argentini Čarls Dilon Perin. Najpoznatiji je po otkriću dva Jupiterova satleita koji će 1975. godine svoje nazive Jupiter VI i Jupiter VII zameniti mitološkim imenima Himalija i Elara. Ove satelite je otkrio 1904. i 1905. godine. Učestvovao je i otkrivanju sedam kometa. 

Za Perina se može reći da je pionir astrofizike u Argentini jer je u ovoj državi prvi pokrenuo studije u ovoj oblasti, a značajno je bilo i njegovo zalaganje za izgradnju teleskopa  Bosque Alegre u Kordobi. Do kraja svoje karijere u istom gradu je bio dirketor Argentinske nacionalne opservatoriji, a pre toga je radio i u Lik opservatoriji u Kaliforniji.

Za rad su ga nagradile Pariska akademija nauka, Astronomsko društvo Meksika i Univerzitet Santa Klara u Kaliforniji, a bio j i član više astronomskih društava. Uprkos tome, često je doživljavao napade nacionalističkih političara u Argentini, jednom ga je promašio metak iz snajepera, argentinski kongres je usvojio akt kojim se ukida autoritet direktora opservatorije, a penzionisan je pod pritiskom 1936. godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs