19. jul 2017.

Brajan Mej

Na današnji dan 1947. godine rođen je astrofizičar i gitarista grupe Kvin Brajan Mej

Foto: Wikipedia

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 1947. godine rođen je engleski astrofizičar Brajan Mej, poznatiji kao gitarista slavne rok grupe Kvin. Pre uspeha na polju muzike studirao je fiziku i matematiku a pripremao je i doktorat od kog ipak odustaje 1974. godine da bi se posvetio muzičkoj karijeri. Tada za Kvin piše pesmu o efektu vremenske dilatacije na astronaute nazvanu ’39.

Tek se dvehiljaditih vraća svom doktoratu na temu radijalne brzine u oblaku svemirske prašine koji uspešno brani 2007. godine i postaje gostujući saradnik na fakultetu. Mej 2014. godine učestvuje u uspostavljanju Dana asteroida radi podizanja svesti javnosti od opasnosti od njih. 

Učestvuje u pisanju dve knjige o svemiru: ”Prasak! – Kompletna istorija univerzuma” i ”Kosmički turista, knjiga o 100 najimpozantnijih mesta u univerzumu”. Jedan asteroid nazvan je po njemu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs