27. novembar 2017.

Anders Celzijus

Na današnji dan 1701. godine u Upsali rođen je Anders Celzijus

Foto: Wikimedia

 

Tekst: S. Rosić

Anders Celzijus, astronom po kom je nazvana svetski priznata temperaturna skala, rođen je na današnji dan 1701. godine u Upsali, u Švedskoj. Pokazao je talenat za matematiku još u detinjstvu, a 1730. godine postao je profesor astronomije u Upsali.

Četiri godine je obilazio gotovo sve značajnije evropske opservatorije tog vremena i radio sa najpriznatijim astronomima 18. veka. Zbog učešća u slavnoj ekspediciji koja je potvrdila Njutnovo uverenje da Zemlja ima oblik elipsoida, postao je slavan pa su mu švedske vlasti donirale neophodne resurse za izgradnju moderne opservatorije u Upsali.

Celzijus je prvi primetio da se tlo nordijskih zemalja polako izdiže iznad nivoa mora, što je proces koji se odvija od otapanja leda tokom poslednjeg ledenog doba, kao i da je fenomen polarne svetlosti uslovljen magnetnim poljem Zemlje. Na osnovu meteoroloških merenja, konstruisao je Celzijusov termometar u kom je nula označavala tačku ključanja vode, a 100 tačku zamrzavanja.

Umro je od tuberkuloze u aprilu 1744. u svojoj četrdeset drugoj godini života i tada je skala nazvana po njemu. Celzijusov grob nalazi se pored groba njegovog dede Magnusa Celzijusa, takođe uglednog astronoma, u crkvi Gamla Upsala.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs