18. novembar 2017.

Alan Šepard

Na današnji dan 1923. godine rođen je Alan Šepard, prvi Amerikanac koji je putovao u svemir

Foto: NASA

Tekst: V. Radoičić

Astronaut, pilot i kontraadmiral američke mornarice Alan Šepard, rođen je 18. novembra 1923. godine. Drugi čovek i prvi Amerikanac u svemiru takođe je i prva osoba koja je manuelno upravljala svemirskom letelicom zahvaljujući svom pilotskom iskustvu u američkoj mornarici. U ovoj letelici, nazvanoj Freedom 7, ušao je u svemir, ali letelica nije dosegla orbitu.

Kao komandir misije Apolo 14 izveo je najpreciznije sletanje od svih Apolo misija i kao najstariji čovek koji je do sada kročio na Mesec udario je dve golf loptice sa njegove površine. Zahvaljujući njegovom doprinosu američki predsednik Džimi Karter dodelio mu je kongresnu medalju časti.

Sa nekoliko svojih kolega osnovao je fond koji prikuplja novac kako bi omogućio stipendije studentima inženjerstva i prirodnih nauka. Godine 1971. unapređen je u admirala, a ubrzo nakon toga je penzionisan.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs