16. APRIL 2016.

Rođendan Džona Hadlija

Na današnji dan, 16. aprila 1682. godine rođen je u Londonu engleski matematičar Džon Hadli.Na današnji dan, 16. aprila 1682. godine rođen je u Londonu engleski matematičar Džon Hadli – čovek koji je izumeo oktant. Oktant je vrsta mernog instrumenta, koji uz pomoć refleksije svetlosti određuje visinu nebeskih tela i primarno se koristi za navigaciju. Iako je nezavisno od njega u približno istom periodu Tomas Godfri došao do istog izuma, Hadli polaže pravo na oktant jer je on bio prvi čovek koji je napravio paraboličko ogledalo.

Tokom 1721. godine on je izgradio Gregorijanski teleskop – vrstu reflektujućeg teleskopa, koji ima veoma malo sferne aberacije, tj. njegovo paraboličko ogledalo je moglo veoma precizno da sakupi sve svetlosne zrake u isti fokus.

Hadli je razvio test kojim je proveravao da li je njegovo ogledalo dobro. U početku je ogledalo imalo dosta grešaka, i on je malo po malo brusio ogledalo dok nije došao do oblika koji dobro fokusira i ravnomerno osvetljava ogledalo.

Narednih par godina Hadli je radio na sličnim instrumentima, kao što su oktant i sekstant, koji su imali raspored ogledala po uzoru na Njutnove predloge za reflektujuće teleskope.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs