Radio Galaksija

Radio Galaksija: Novogodišnji specijal

22. decembra snimljen je Novogodišnji specijal Radio Galaksije i bio je otvoren za publiku! 

 

Ne tako često, Radio Galaksija otvori svoja vrata i za drage slušaoce. Ovoga puta, histerično pretpraznično izdanje Radio Galaksije bilo je otovreno za javnost, a redakciji iste su se pridružili brojni uvaženi gosti sa kojima se neobavezno ćaskalo o:

  • Retrospektivi naučnih otkrića u 2015.
  • Klimatskim promenama i Pariskoj konferenciji
  • Istraživanjima Sunčevog sistema: New Horizons, Rosetta & Dawn
  • Sa Nemanjom Đorđević, direktorom CPN rzagovaralo se o stanju nauke u medijima
  • Na istu temu ćaskalo se i sa kolegom Srđom Janković, autorom naučno popularne radio emisije Solaris sa Radio Beograde
  • Još malo o nauci u medijima, posebno o naučnopopularnom časopisu Elementi govorio je Slobodan Bubnjević, urednik časopisa
  • Rubrika: „Jedan pisac, jedna knjiga“ – Pjer Laslo, Naučna komunikacija (uz razgovor o knjizi moći ćete da kupite svoj primerak)
Snimanje Novogodišnjeg specijala desilo se u utorak, 22. decembra,  u prostorijama bioskopske sale u UK Parobrod u Kapetan Mišinoj 6a u Beogradu. 

Radio Galaksija je naučnopopularna radio-emisija, koja se emituje od 2008. godine, a od 2011. i na sajtu CPN-a. Predlozi, komentari i sugestije su dobrodošli na radiogalaksija@gmail.com.

Autori emisije: 

Dr Milan Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Univerziteta Oksford. Milan istražuje u polju astrobiologije, analize rizika i filozofije nauke. Do sada je objavio tri monografije i preko 200 naučnih i stručnih radova, kao i više od 100 naučnopopularnih i novinarskih tekstova, prevodi naučnopopularne knjige, uključujući i naslove Ričarda Fajnmana i ser Rodžera Penrouza.

Marija Nikolić je po obrazovanju sociološkinja, a po zanimanju naučna novinarka i producentkinja naučnopopularnih programa. Od ranog detinjstva, pod utiskom BIGZ-ovog Dečjeg sveznanja, krajnje spontano zagovara popularni naučni diskurs pojašnjavanja svakodnevnog životnog iskustva. Uliksova mama, putnica namernica sa izraženim osećajem za biljke i životinje.

Dušan Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Interesuju ga naučno obrazovanje, popularizacija i promocija nauke, te je često u Istraživačkoj stanici Petnica na programu Astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Dušan ima i drugih naizgled divergentnih interesovanja, ali za njihovo nabrajanje ovde nema mesta. 

Snimke emisije možete preslušavati i preuzimati ovde.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs