Naučni časopisi

Zašto je izbrisana Bilova lista?

Sa čuvenog i izuzetno popularnog internet sajta koji evidentira predatorske open-access izdavače nestao je kompletan sadržaj, a njegov autor ne želi da kaže zbog čega

Tekst: Ivan Umeljić

Sa čuvenog i izuzetno popularnog internet sajta www.scholarloay.com koji evidentira „potencijalne ili nesumnjivo predatorske open-access izdavače“ 15. januara ove godine nestao je kompletan sadržaj, a njegov autor, Džefri Bil, bibliotekar sa Univerziteta Kolorado u Denveru, ne želi da kaže zbog čega.

Predatorski časopisi su uključeni u čitav niz sumnjivih aktivnosti, poput obmanjujućih naziva časopisa, slanja masovnih poziva autorima i recenzenatima, lažiranja podataka o tobožnjem visokom kredibilitetu zasnovanom na standardnim scijentometrijskim analizama, objavljivanja velike količine netačnog sadržaja, nesprovođenja recenziranja i tako dalje.

Džefri Bil je postao slavan zbog isticanja ovih problema, ali je stekao i protivnike koji su ga optuživali za nekorektnost.

Međutim, pre nekoliko dana sa njegovim sajtom i njegovom listom dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Sa sajta je izbrisana Bilova lista. Zapravo, izbrisane su sve četiri liste: o predatorskim izdavačima, o verovatno predatorskim časopisima, o kompanijama koje verovatno pružaju pogrešne podatke o metrici, kao i o verovatno „kidnapovanim“ časopisima. Izbrisani su, takođe, i svi postovi.

Sajt je u potpunosti očišćen od bilo kakvog sadržaja, ali se na nekoliko „ mirror” sajtova mogu pronaći kopije poslednjih verzija Bilovih lista objavljenih početkom ove godine koje prikazuju sadržaj po sledećim kategorijama: izdavači, časopisi, kidnapovani časopisi, kompanije koje tvrde da pružaju validnu metriku. 

„Moj blog trenutno nije u funkciji“, sve je što je Bil imao da izjavi, dodajući da ne može dalje da komentariše zbog čega je izbrisan kompletan sadržaj sa njegovog sajta.

Portparolka Univerziteta Kolorado  rekla je da se radi o „njegovoj ličnoj odluci“ da obustavi održavanje i ažuriranje svog bloga, kao i da je Bil i dalje zaposlen na ovom univerzitetu. U saopštenju se navodi i da Bil više neće objavljivati svoja istraživanja o open-access časopisima i predatorskim izdavačima.

Sa Bilove profilne stranice na zvaničnom internet sajtu institucije na kojoj je zaposlen, kao i sa Fejsbuk stranice koju je koristio za publikovanje svoje liste, izbrisan je kompletan sadržaj.

Od 2010, Bil je objavljivao i ažurirao listu na kojoj je ukazivao na open-access časopise koji su eksploatisali i obmanjivali autore naplaćivanjem visokih naknada za publikovanje članaka uz nepoštovanje standardne izdavačke procedure koja podrazumeva recenziranje i uređivanje.

Mnogi istraživači ističu da, zbog učestalih prevara od strane predatorskih časopisa, Bilova lista ima ogroman značaj, a da je Džefri Bil jedina osoba koja je spremna da ih javno prozove. Bilov kolega, Rik Anderson, bibliotekar sa Univerziteta Juta, kaže da se boji da je lista zapravo uklonjena zbog pretnji i tužbi. Naime, pojedini izdavači, poput OMICS grupe iz Indije, pretili su Bilu da će ga tužiti, dok se velika prašina podigla kada je na listu predatora uvrstio izdavača Frontiers, koji je u vlasništvu moćne Holtzbrinck grupe iz Štutgarta.

U odsustvu zvaničnih informacija, spekuliše se da uklanjanje Bilove liste ima veze sa kompanijom specijalizovanom za pružanje akademskih usluga Cabell’s International iz Teksasa, koja je oformila svoju crnu listu časopisa (u planu je da bude objavljena na proleće), a u kojoj je Džefri Bil zaposlen kao konsultant. Portparolka ove kompanije kako „nije sugurna šta će se dalje događati“, dok je Lejsi Erl, potpredsednica Cabell’s International na tviteru objavila kako je Bil „bio primoran da ugasi svoj blog zbog pretnji i politike“. Kako navodi časopis Nature, ni portparolka ni potpredsednica Cabell’s International nisu bile spremne da dalje komentarišu svoje izjave.

Do ovog trenutka ni Džefri Bil se nije oglasio sa bilo kakvim saopštenjem.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs