Konferencije

Vrhunski astronomski skup u Beogradu

U Beogradu će se od 20. do 24. juna održati prestižna međunarodna konferencija posvećena jednom od najznačajnijih astronomskih projekata današnjice, LSST teleskopu

Large Synoptic Survey Telescope, LSST jedan je od najambicioznijih astronomskih projekata današnjice. Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja je od samog početka uključena u LSST projekat.

Zahvaljujući tome i angažovanju domaćih naučnika sa Astronomske opservatorije u Beogradu i Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od 20. do 24. juna u Beogradu će se okupiti vrhunski stručnjaci i astronomi na konferenciji LSST@Europe2. Konferencija se održava u hotelu Zira u Beogradu.

LSST@Europe2 okupiće glavne domaće, ali i međunarodne stručnjake koji rade na realizaciji LSST teleksopa. Centralno mesto konferencije zauzeće diskusije posvećene daljem razvoju naučnih ciljeva ovog projekta, međunarodnoj saradnji, kao i napretku u uspostavljnju mreže evropskih naučnika koji bi na različite načine mogli biti uključeni u LSST .

Prvi skup ovog tipa održan je pre tri godine u Kembridžu u Velikoj Britaniji, nakon čega je veliki broj evropskih zemalja formalizovao svoje učešće u realizaciji LSST projekta. 

LSST@Europe2 konferenciju organizuje Astronomska opservatorija u Beogradu, a podržana je od strane LSST korporacije, Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i hotela Zira.

Teleskop vredan 1.2 milijarde evra

LSST je teleskop nove generacije. Nalazi se na vrhu prioriteta posmatračke astronomije u SAD, a u njega se ulaže čak 1.2 milijarde evra. Ovaj astronomski instrument moći će da snima velike površine neba, veličine do 40 površina punog meseca. Uz pomoć LSST teleskopakoji se trenutno gradi u Čileu, astronomi će biti u prilici da prate različite promene na noćnom nebu, od eksplozija supernova do asteroida bliskih Zemlji.

Očekuje se da će LSST doprineti razrešavanju mnogih otvroenih pitanja moderne astrofizike, kao što su tamna materija i energija. Takođe, omogućiće detaljno mapiranje Sunčevog sistema i naše Glaksije.

Naši naučnici sa Astronomske opservatorije u Beogradu doprineće ovom projektu razvijanjem novih softvera za potrebe teleskopa, koji će slati signale za svaku promenu detektovanu na nebu u vremenskom roku od 60 sekundi. Očekuje se da će bar 20 naših stručnjaka učestvovati na projektu.

Prateći naučnopopularni program

U saradnji sa Astronomskom opservatorijom u Beogradu i Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Doma omladine Beograda, CPN će organizovati prateći naučno popularni program LSST@Europe2 konferencije.

Predavačko-tribinski program zakazan je za 22. juni za 20 časova. Predavanje će održati poznati svetski astrofoizičar sa Univerziteta u Vašingtonu Endru Konoli pod nazivom ”Otkrivanje istorije svemira”.

Nakon toga uslediće tribina na kojoj će govoriti naučnici sa ovih prostora uključeni u LSST projekat, dr Željko Ivezić i dr Mario Jurić, takođe sa Univerziteta u Vašingtonu, kao i dr Darko Jevremović sa AOB, koordinator za LSST ispred Srbije. Uskoro više informacija.  

Istražite više o programu konferencije LSST@Europe2.

Istražite više o LSST teleskopu.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs