Naučni krug

U Srbiji 65 ljudi zaraženo koronavirusom

Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji je registrovano 65 slučajeva Kovid-19, a dosad je testirano ukupno 335 osoba

Foto: Pixabay

Tekst: Ivana Nikolić

 U utorak, 17. marta, u Srbiji je registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva Kovid-19, a testirano je 335 osoba, podaci su Ministarstva zdravlja.

Dan nakon uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja granica, nadležni apeluju na starije sugrađane da ne napuštaju svoje domove, ali i na ostale, tražeći da, ukoliko su nedavno došli iz neke od država u kojima je virus uzeo maha, ostanu u samoizolaciji 28 dana.

Vlada Srbije je odlučila i da će nepoštovanje mera samoizolacije biti najstrože kažnjavano.

Republička izborna komisija saopštila je u ponedeljak uveče da se sve izborne radnje u Srbiji prekidaju dok je na snazi odluka o vanrednom stanju, te da će po njegovom prekidu biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenje izbora, kao i da će sve dosad preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da šalteri Uprave za upravne poslove, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, od utorka neće raditi. Stefanović je pojasnio da Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanja ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

U Srbiju je u ponedeljak stigla medicinska pomoć iz Kine u vidu testova za detekciju virusa. Vlada Srbije je saopštila da je testove donirala kineska humanitarna organizacija Mammoth Fondation, neprofitna humanitarna fondacija sa centrom u kineskom gradu Šenženu, koja se bavi istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro.

Akciju pomoći su koordinisale Ambasada Kine u Beogradu i Vlada Srbije.

„Republika Srbija ovim putem izražava veliku zahvalnost Narodnoj Republici Kini i kineskom narodu na ovoj pomoći. Uvereni smo da ćemo uz pomoć naših kineskih prijatelja, uz njihovu stručnost i iskustvo, uspeti da se uspešno izborimo sa virusom Kovid-19 i da će Srbija iz ove bitke izaći kao pobednik“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Uvođenjem vanrednog stanja škole, vrtići i fakulteti su prestali sa radom, a nastava za osnovce je organizovana preko kanala RTS3 i počinje danas. Odlukom Vlade Srbije, pripadnici Vojske Srbije nalaze se ispred bolnica u kojima se leče građani oboleli od korona virusa, i sprečavaju uzlazak kako se virus ne bi prenosio dalje.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA) saopštila je da su sva putovanja do 15. maja otkazana i da povraćaj novca nije moguć.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs