TRIBINE

Zvezde nije briga za nas

 U ponedeljak 28. decembra u 19 časova u CK13 u Novom Sadu održaće se tribina “Zvezde nije briga za nas” i promocija novog broja časopisa Elementi “Kako je horoskop izgubio moć?

U ponedeljak 28. decembra u Crnoj kući 13 u Novom Sadu, posetioce očekuje poslednje izdanje Naučnog kafea, bar za ovu godinu. U okviru novogodišnje tribine, učesnici će govoriti o razlici između astronomije i astrologije, o tome zašto ovi termini nisu sinonimi i zašto je astronomija nauka, a astrologija nije. Nakon tribine, biće održana kratka promocija časopisa Elementi, koji se u trećem broju bavi temom “Kako je horoskop izgubio moć?”.

O ovoj temi u CK13 govoriće Jovana Petrović, astronomkinja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i psihološkinja Marija Manasijević, asistentkinja na fakultetu “Lazar Vrkatić” u Novom Sadu, a razgovor će voditi Maja Koroloja, sociološkinja. Nakon tribine, Ivana Horvat, naučna novinarka iz Centra za promociju nauke predstaviće novi broj časopisa Elementi, ali će govoriti i o drugim akcijama Centra vezanim za horoskop. Naime, CPN je u saradnji sa dnevnim listom Danas rubriku horoskop u ovim novinama zamenio rubrikom Teleskop.

Između ostalog, tokom novogodišnjeg izdanja Naučnog kafea saznaćete zašto položaj zvezda i planeta u trenutku vašeg rođenja nema uticaj na vaše osobine ličnosti i životnu “sudbinu”, zašto su metode kojima se “astrolozi” koriste da bi predvidleli budućnost falične i koji su psihološki i socijalni mehanizmi zbog kojih nam se “astrologija” čini primamljivom i lakom za verovanje.

Naučni kafe organizuju Klub studenata sociologije “Sociologikus” i Omladinski centar CK13, uz podršku Centra za promociju nauke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs