Međunarodna nedelja nauke

Svetski dani u Srbiji

7- 13. novembar Ove godine, Srbija se prvi put uključila u obeležavanje UNESKO praznika Svetskog dana i Međunarodne nedelje nauke i mira

 

 

Ove godine, od 7. do 13. novembra, Srbija se prvi put uključila u obeležavanje Međunarodne nedelje nauke i mira, koju je UNESKO ustanovio pre dve i po decenije. Ovim povodom planirano je više događaja, kao i obeležavanje 10. novembra, Svetskog dana nauke.

Obeležavanje Međunarodne nedelje nauke i mira u Srbiji je pokrenuo Centar za promociju nauke, nedavno osnovana republička institucija, nadležna za sve poslove promocije i popularizacije nauke. Centar je za ovu priliku organizovao niz manifestacija kojima će se u široj javnosti promovisati nauka, ali i ideje „Zelenog društva“, koje će ove godine biti glavna tema. Svetski dan nauke se svake godine obeležava 10. novembra, a datum je ustanovila Generalna konferencija UNESKO-a.

„Centar za promociju nauke se pridružio akciji pruživši podršku inicijativama koje za cilj imaju podizanje profila nauke među mladima“, kaže Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke. „Proslava Svetskog dana nauke 2011. godine u celom svetu se organizuje povodom Samita Rio+20, pa su i naše aktivnosti usmerene na afirmaciju svesti o životnoj sredini i značaju te teme u kontekstu novih naučnih istraživanja”.

Tema ovogodišnje međunarodne nedelje nauke i mira, ali i Svestkog dana nauke je „Zeleno društvo“, čije su tri glavne odlike: pravičnost, inkluzivnost i participacija. CPN će svojim aktivnostima na promociji nauke sada i Srbiju uključiti u ovaj međunarodni pokret za premošćavanje jaza između nauke i društva

U duhu većeg umrežavanja naučnih institucija ka zajedničkom cilju, CPN, u sredu 9. novembra, u saradnji sa Fizičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, organizovao je konferenciju Fizika uživo, namenjenu nadarenim srednjoškolcima.

U četvrtak, 10. novembra, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, sa Biološkim fakultetom pokreće akciju o značaju „Zelenog društva“, u kojoj su učestvovali i eko muskateri koji su, između ostalog objašnjavali i Zašto je lišće požutelo.  Pored toga, u subotu, 12. novembra, u 20 časova u saradnji sa BEUM-om predstaviće se mladi naučni timovi iz raznih evropskih zemalja. (Pogledajte detaljnu satnicu događaja)

Organizacija ovakvih događaja u budućnosti će biti redovna praksa. Centar je deo strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse. Ove, 2011. godine, CPN je već obeležio još jedan značajan datum, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle, koji je odlukom Vlade Srbije ustanovljen kao nacionalni Dan nauke. L

Istražite dalje!

  • Više o Zelenom društvu i motivima obeležavanja UNESKO dana pogledajte ovde.
  • Više o programu i aktivnostima koje je CPN organizovao tokom Međunarodne nedelje nauke i mira pogledajte ovde.
  • Više o centralnoj manifestaciji, 10. novembra, u Botaničkoj bašti pogledajte ovde.
  • Više o manifestaciji Fizika uživo, pgledajte ovde.
  • Pogledajte i preuzmite originalni poster manifestacije.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs