Naučni krug

Svetski dan energetske efikasnosti

5. mart je Svetski dan energetske efikasnosti, a ovaj dan je odabran u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka na temu energetske efikasnosti, 1998. godine u Velsu, u Austriji

Svetski dan energetske efikasnosti, 5. mart, je dan koji sve više dobija na značaju u vreme ubrzanih klimatskih promena na našoj planeti. Ovaj datum se obeležava širom planete kao sećanje na prvi sastanak na kome su svetski stručnjaci razgovarali o energetskoj efikasnosti, 5. marta 1998. godine, u Velsu, u Austriji.

Šta je energetska efikasnost, i u čemu je razlika između uštede energije i energetske efikasnosti? Ušteda energije podrazumeva sve ono što preduzimamo da ne bismo rasipali energiju (prilikom grejanja, hlađenja, osvetljavanja prostorija, proizvodnje…). Ušteda podrazumeva jednostavne korake, koji mogu da se usvoje kao način ponašanja, od gašenja svetla nakon izlaska iz prostorije do recikliranja plastične ili aluminijumske ambalaže.

Energetska efikasnost je pojam koji se odnosi na upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije. Kao dobar primer mogu da posluže štedljive led-sijalice koje troše manje energije umesto klasičnih sijalica, a daju istu količinu svetlosti.

Poslednjih godina, sve veći broj gradova u svetu snabdeva se energijom iz obnovljivih izvora. U poslednjih pet godina, broj gradova koji se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora se više nego udvostručio, oslanjajući se većinski na čistu energiju, umesto na fosilna goriva. Na primer, Rejkjavik, glavni grad Islanda, električnu energiju crpi iz hidro i geotermalnih elektrana, a do 2040. godine, njihov plan je da automobili i javni prevoz u potpunosti prestanu sa upotrebom fosilnih goriva.

Centar za promociju nauke se kroz projekat TeRRIFICA bavi uključivanjem građana u klimatsku akciju, a samim tim i podizanjem svesti o značaju energetske efikasnosti. CPN povezuje stručnjake, predstavnike medija, građane i donosioce odluka, kako bi do građana stizale činjenice i kako bi se apelovalo na svest najšire javnosti o neophodnosti korišćenja obnovljivih izvora energije.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs