Događaji

Svetlost u razvoju društva

U četvrtak, 12. novembra Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje tribinu povodom Međunarodne godine svetlosti

U četvrtak 12 novembra u 9 časova, Srpska akademija nauka i umetnosti povodom Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija organizuje tribinu pod nazivom ”Svetlost u razvoju društva”. Događaj se održava u Svečanoj sali na drugom spratu Palate SANU. 

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svetlosti i svetlosnih tehnologija sa ciljem da se građanima svih delova sveta ukaže na važnost svetlosti i setlosnih tehnologija kako u svakodnevnom životu tako i u razvoju nauke.

Tribinu ”Svetlost u razvoju društva” čine dve sesije: Nauka o svetlosti i njene primene i Svetlost u Srbiji – predavanja mlađih istraživača i umetnika. Neke od tema prvog dela tribine su izvori svetlosti, svetlost u živom svetu, fotoni, značenje svetlosti u arhitekturi. Na prvoj sesiji će govoriti Ljupčo Hadžievski, Dejan Pantelić, Dejan Gvozdić, Aleksandar Radojević i drugi.

U drugom delu tribine o svetlosti će govoriti mlađi istraživači i umetnici Jovana Petrović, Bojan Arbutina, Ana Anakijev, Nenad Lazarević i drugi. Predavanja obrađuju raznovrsne teme među kojima je primena svetlosti u medicini, mikroskopiji, neurobiologiji i umetnosti.

Istražite više o programu tribine.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs