DOGAĐAJI

Sto godina Ajnštajnove teorije

Serija predavanja u SANU biće održana 23. juna povodom obeležavanja stote godišnjice Ajnštajnove Opšte teorije relativnosti

Stota godišnjica jedne od najznačajnijih fizičkih teorija, Opšte teorije relativnosti, biće obeležena 23. juna serijom predavanja u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Organizatori ovog događaja su Institut za fiziku, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu i Srpska akademija nauka i umetnosti. Početak skupa zakazan je za 10 časova.

Neke od tema koje će biti obrađene su istorija gravitacije, eksperimentalne potvrde Opšte teorije relativnosti, gravitacioni talasi, kvantna gravitacija, ali i odnos Ajnštajnove teorije i naučnofantastičnog filma Interstelar. Predavači su Milutin Blagojević, Branislav Cvetković, Duško Latas, Leonardo Kastelani i drugi.

Naučni pogled na svet je revolucionarno promenjen jednim tekstom napisanim na četiri strane koji je objavljen u decembru 1915. godine, a prethodila mu je serija predavanja na Pruskoj akademiji nauka. Međutim, Opšta teorija relativnosti je nastajala mnogo duže, a danas se smatra najboljom teorijom gravitacije. U periodu dugom sto godina, mnogi eksperimenti su ovu teroiju potvrdili, a naučnici su promenili način na koji posmatraju gravitaciju.

Opšta teorija relativnosti je rezultat višegodišnjeg Ajnštajnovog rada na povezivanju svoje Specijalne teorije relativnosti sa klasičnom Njutnovom teorijom gravitacije. Gravitacija od 1915. godine nije samo jedna od sila, već i osobina prostorno-vremenskog kontinuuma i od jačine gravitacije zavisi njegova zakrivljenost. Imala je ogroman uticaj na razvoj nauke, a predvidela je i postojanje crnih rupa.

Istražite više o programu skupa.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs