Nagrade

Srpski Nobel za fiziku

U petak, 20. marta, u Beogradu, biće dodeljena prestižna nagrada Fonda „Prof. dr Marko V. Jarić“ najboljem fizičaru srpskog porekla

U petak, 20. marta, sa početkom u 12 časova, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, po 16. put biće uručena prestižna nagrada Fonda „Prof. dr Marko V. Jarić“ za 2014. godinu. Nagrada se dodeljuje najboljem srpskom fizičaru u zemlji i inostranstvu za izuzetna naučna dostignuća u ovoj oblasti.

Ovo priznanje nosi ime jednog od najistaknutijih fizičara srpskog porekla prof. dr Marka V. Jarića, sa ciljem da se očuva sećanje na njegovo naučno stvaralaštvo.

Svečana akademija započeće kratkom prezentacijom Fonda i saopštavanjem odluke žirija. Nakon uručene nagrade, dobitnik će prisutnoj publici održati predavanje na temu iz oblasti fizike za koju je nagrađen.

Nagrada „Marko V. Jarić“ je naša najprestižnija nagrada za dostignuća u oblasti fizike i često se naziva „srpskim Nobelom“ za fiziku. Ovo priznanje ustanovljeno je 1998. godine, samo godinu dana nakon prerane smrti našeg istaknutog naučnika.

Svakog 17. marta, na rođendan prof. Jarića, Fond dodeljuje nagradu naučniku ili grupi naučnika. Nagrada se sastoji od diplome i novčanog dela. Za ovo prestižno priznanje mogu da konkurišu naučnici iz Srbije, kao i naučnici srpskog porekla iz sveta.

Osnivači Fonda su: porodica Jarić, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za fiziku, Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Matematički institut Srpske akdemije nauka i umetnosti i Kongres srpskog ujedinjenja iz Čikaga, SAD.

Marko V. Jarić (1952–1997) smatra se jednim od naših najboljih fizičara u periodu posle Drugog svetskog rata. Svojim doprinosom uzdigao se u sam vrh svetskih istraživača u oblasti fizike kondenzovanog stanja materije. Tokom svog kratkog, ali bogatog naučnoistraživačkog rada, koji je sprovodio u Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je nekoliko knjiga i monografija i objavio više od stotinu naučnih radova koji su citirani preko 1300 puta.

Dobitnici nagrada Fonda „Prof. dr Marko V. Jarić“

1998. Ivan Božović, Nacionalna laboratorija Brukhejvn, SAD

1999. Nikola Konjević, Fizički fakultet u Beograd, Srbija

2000. Miodrag Kulić, Univerzitet „Gete“, Frankfurt na Majni, Nemačka

2001. Leonardo Golubović, Univerzitet Vest Virdžinija, SAD

2002 – bez nagrađenih

2003 – bez nagrađenih

2004. Nemanja Kaloper, Univerzitet u Kaliforniji, SAD, i Zoran Petrović, Institut za fiziku u Beogradu, Srbija

2005. Milan Damnjanović, Fizički fakultet u Beogradu, Srbija

2006. Bosiljka Tadić, Institut „Jožef Stefan“, Slovenija

2007. Zoran Radović, Fizički fakultet u Beogradu, Srbija, i Ljiljana Dobrosavljević Grujić, Institut za fiziku u Beogradu, Srbija

2008. Vladimir Dobrosavljević, Državni univerzitet u Floridi, SAD

2009. Čedomir Petrović, Nacionalna laboratorija Brukhejvn, SAD

2010. Vlatko Vedral, Univerzitet Oksford, Velika Britanija

2011. Dejan Stojković, Državni univerzitet Njujorka u Bafalu, SAD

2012. Jelena Vučković, Stenfor univerzitet, SAD

2013. Vladan Vuletić, Masačusetski institut za tehnologiju

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs