Evropska sreda

Jedan scenario za 21. vek

(NAJAVA) 7. decembar Predavanje Tjerija Godena, naučnika iz Francuske, u sredu, u 18č, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Plakat za film "Vremeplov" iz 1960. po romanu H. DŽ. Velsa

Da li se može predvideti šta će biti za dvadeset godina? Ili za osamdeset? No, čak i ako ne možemo da predvidimo budućnost, njeni znaci se možda mogu prepoznati. U ljudskoj je prirodi da čovek mašta o onome šta ga čeka. Ambicija Tjerija Godena i njegove ekipe je da predloži, uz pomoć više stotina naučnika, viziju planete u 21. veku.

Na predavanju koje se organizuje u sredu, 7. decembra, u Francuskom institutu u Beogradu, Goden će publici predstaviti jedan mogući scenario za 21. vek. Predavanje je otvoreno za posetioce, a obezbeđen je i simultani prevod.

Osnivač udruženja Prospective 2100 Tjeri Goden je u Ministarstvu industrije, zatim u Ministarstvu istraživanja, bio zadužen za politiku inovacija i za praćenje svetskih tehnologija (www.2100.org).

Predavanje Terija Godena u Francuskom institutu

Oblast istraživanja koja se bavi ovom vrstom anticipacija naziva se futurologija. Svoj zenit ova je oblast doživela početkom 20. veka, u periodu zvanom belle epoque, kada je vera u naučni napredak čovečanstva počela da dominira širim društvenim slojevima.

Futurološke analize su u velikoj meri uticale na razvoj naučnofantastičkog žanra u književnosti, a neki od najvećih majstora SF-a, poput Herberta DŽ. Velsa i Žila Verna, doprineli su podrobnijem sagledavanju vizije budućnosti.

Kakva nas budućnost čeka u ovom veku?

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs