IZLOŽBE

Rinus Rulofs: Umetnost matematike

Ovogodišnji gost manifestacije Maj mesec matematike biće holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs

Početak ovogodišnje manifestacije Maj mesec matematike biće obeležen izložbom „Vizuelna matematika – od strukture do umetnosti“, poznatog holandskog umetnika Rinusa Rulofsa. Nakon nedavnih postavki njegovih radova u Poljskoj, Južnoj Koreji i Hong Kongu, ovo veliko ime svetske Art & Science scene, od 5. do 10. maja u Beogradu prvi put predstavlja svoje objekte u slavu nedavno preminulog kolege Jablana Slavika, višegodišnjeg saradnika CPN-a.

Dr Rinus Rulofs je rođen u Hentelu u Holandiji 1954. godine. Nakon što je studirao primenjenu matematiku na Tehničkom univerzitetu u Enšedeu, specijalizovao se za skulpturu na Akademiji umetnosti.

Gostovanje Rinusa Rulofsa u Srbiji na tragu je velikog evropskog projekta „Vizuelna matematika“, koji je objedinio najznačajnije autore koji u svom radu koriste i povezuju matematiku i umetničke discipline. Rinusovo delo je najbolji pokazatelj uspeha ovog koncepta, a sam autor zaključuje da ga uvek i bez zadrške inspiriše i vodi fasciniranost matematikom i njenim strukturama. Za njega je to igra kojom se stvaraju nove forme zasnovane na osnovnim elementima, oblik koji raste i razvija se, i matematika kao alat u tom čudesnom procesu kreacije kojim i sama postaje umetnost kroz delo ovog istaknutog umetnika.

Tokom trajanja izložbe, 6, 7. i 8. maja, autor će u prostoru Galerije voditi i nekoliko radionica namenjenih đacima beogradskih škola, dok će 9. maja, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine održati predavanje na temu Vizuelna matematika. 

Rinus Rulofs je izlagao na brojnim izložbama širom Evrope i Amerike, pisao za mnogobrojne stručne publikacije širom sveta i održao brojne prezentacije i radionice.

Istražite više o M3.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs