Radionice

Programiranje za srednjoškolke

Programiranje za učenice srednjih škola: otvorene prijave za ovogodišnju radionicu Rails Girls Beograd, do popunjavanja kapaciteta. Požurite!

Rails Girls Beograd je deo globalne Rails Girls zajednice, koja već tri godine organizuje besplatne radionice na kojima devojke i žene imaju priliku da se uz podršku mentora i mentorki upoznaju sa osnovama veb programiranja koristeći Ruby programski jezik.

Do sada je kroz 5 radionica prošlo preko 180 učesnica, a njih više od 1500 je izrazilo želju da učestvuje u našim programima. Polaznice RGB radionica su pravile prve korake u veb programiranju, učenju novog programskog jezika, odlazile na prakse, dobijale posao i vraćale se u zajednicu kao mentorke.

Teenage Rails Girls Beograda je radionica koja će biti posvećena isključivo devojkama od 15 do 19 godina. Iako za učešće na našim prethodnim događajima nije postojalo starosno ograničenje, ovu radionicu koja je zakazana za 27. i 28. april želimo da posvetimo isključivo srednjoškolkama.

Odakle potiče ideja?

U poslednjih nekoliko godina radi se na animiranju devojčica da svoje buduće profesije potraže u informacionim i komunikacionim tehnologijama. Zato je između ostalog 2011. godine ustanovljen Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (International Girls ICT Day) koji se svake godine obeležava poslednjeg četvrtka u aprilu.

Ovaj dan je ustanovljen sa ciljem da skrene pažnju devojkama na mogućnosti koje izučavanje informaciono-komunikacionih tehnologija nudi. U fokus se stavlja interesovanje za tehnologije, računarstvo, nove vidove komunikacije i inženjerstvo. Zato želimo da ovogodišnji Međunarodni dan devojaka u IKT-u obeležimo tako što ćemo organizovati Rails Girls Beograd radionicu namenjenu upravo tinejdžerkama, koje će moći da na praktičan način, a ne samo kroz priču, vide jedan od segmenata programiranja, i kako to izgleda kad na kraju dana uspeš da napraviš svoj blog ili veb stranu.

Radionica

Radionica traje dva dana, 27. i 28. aprila, i dešavaće se u prostorijama Startit centra (Savska br.5). Prvog dana početak je u 18 časova uz druženje, mafine i naravno prvi susret sa programom Ruby. Nakon pripremnih vežbi i uvoda u tematiku, drugog dana kreće ozbiljnija akcija. Na kraju dana sve devojke imaju šansu da naprave gotov proizvod, koji je nastao njihovim radom. Teenage Rails Girls je mesto gde se učesnicama pruža prilika da pitaju, probaju, pogreše i uvide kako programiranje može da izgleda, kao i da istovremeno upoznaju druge ljude koji dele slična  interesovanja. 

Radi se u malim grupama sa  mentorom ili mentorkom koji će biti tu da vode ovo uzbudljivo i potpuno novo iskustvo učenja. Da bi lakše pratile program, bilo bi odlično da devojke imaju svoj laptop, ali ako ovo nije slučaj, svakako treba da se prijave, a mi ćemo se potruditi da obezbedimo računar.

Nakon završetka radionice, istim povodom Centar za promociju nauke će predstaviti međunarodni projekat Hipatija na kojem učestvuju kao partneri, a čiji je glavni cilj da se na različite načine devojčice zainteresuju za bavljenje naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom.

Prijava

Kapacitet radionici je ograničen na 25 učesnica, te će prvih 25 kojih se prijave će imati priliku da učestvuju.

Sve zainteresovane devojke mogu da se prijave putem linka, koji će biti aktivan do popunjavanja kapaciteta.

Za sva dodatna pitanja, možete pisati na sledeću imejl adresu: railsgirlsbeograd@gmail.com

Istražite više o zajednici Rails Girls Beograd na našem veb sajtu  ili Fejsbuk stranici.  

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs