takmičenja

Prehrambene inovacije u Novom Sadu

U Novom Sadu, 17. jula 2014. održava se Ecotrophelia, drugo nacionalno takmičenje studenata za najbolji inovativni prehrambeni proizvod

 

Ecotrophelia  je studentsko takmičenje koje dodeljuje nagradu za najbolji inovativni prehrambeni proizvod. Takmičenje je prvi put kod nas održano prošle godine  na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Organizator ovog takmičenja je Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije, a jedan od pokrovitelja je i Centar za promociju nauke.

Ove godine, Ecotrophelia će biti održana 17. jula 2014, u Novom Sadu na Naučnom Institutu za Prehrambene Tehnologije Univerziteta u Novom Sadu u periodu od 10:00 do 15:00 sati. 

Samo takmičenje je pokrenuto u Francuskoj, gde ima već dugu tradiciju i gde se održava poslednjih trinaest godina. Poslednjih pet godina se održava i evropska smotra na kojoj se takmiče najbolji timovi iz različitih evropskih država. Iza cele ideje stoji promovisanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih ekoinovativnih proizvoda baziranih na studentskim idejama i njihov plasman na nacionalnim i evropskom tržištu.

Takmičenje podrazumeva pripremu i prezentaciju prehrambenog proizvoda koji zadovoljava određene kriterijume:  da je namenjen ishrani ljudi, da je finalizovan do te mere da je spreman za maloprodajnu distribuciju i/ili za distribuciju restoranima i/ili generalno ugostiteljstvu, da je inovativan u jednom ili više pogleda u odnosu na slične proizvode na tržištu, itd.

Odluku o pobednicima takmičenja doneće nacionalni žiri. Pobednik nacionalnog takmičenja dobija mogućnost da kao predstavnik Srbije uzme učešće na evropskoj smotri najboljih timova, koja će ove godine biti održana u periodu od 19. do 20. oktobra u Parizu u okviru jednog od najvećih svetskih sajmova hrane.

Zelena hrana from Centar za promociju nauke on Vimeo.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs