Naučni krug

Poziv za prikupljanje podataka o depopulaciji u Srbiji

UNDP je uputio poziv stručnjacima i akademskoj zajednici za prikupljanje podataka kako bi se bolje razumeo proces smanjivanja broja stanovnika u Srbiji

Šta proces depopulacije znači za Srbiju? Koji su razvojni uticaji i prilike koje ovaj proces može proizvesti? Kako alternativni izvori podataka mogu da se iskoriste da bismo se na drugačiji način bavili pitanjem depopulacije? UNDP je uputio poziv stručnjacima i akademskoj zajednici da učestvuju u otkrivanju alternativnih izvora podataka neophodnih za dublje razumevanje procesa smanjivanja broja stanovnika.

Iako često slušamo o izazovima koje nameće rast svetske populacije, zemlje u istočnoj Evropi i na Balkanu susreću se sa drugačijim izazovom – procesom depopulacije. Srbija se već decenijama suočava sa demografskim promenama koje su uzrokovane različitim faktorima. Predviđanja kažu da bi zemlja mogla da izgubi četvrtinu svoje populacije za šest decenija.

Korišćenje alternativnih izvora podataka može da bude od velikog značaja za ispitivanje procesa depopulacije na nov način, zajedno sa tradicionalnim prikupljanjem podataka kroz popise i upitnike. Neki od mogućih alternativnih izvora podataka jesu javna komunalna preduzeća, provajderi satelitskih snimaka, telekomunikacioni operatori, Google trends, društvene mreže, trgovački lanci: prodaja osnovnih potrepština u određenim delovima zemlje, kompanije koje se bave uslugama transporta ili drugi alternativni podaci koji osvetljavaju porodičnu dinamiku, ekonomski razvoj i društvenu mobilnost.

Kroz saradnju analitičara podataka, akademskih istraživača i stručnjaka u polju novih tehnologija, učesnici izazova doprineće identifikovanju novih prilika za sagledavanje procesa depopulacije, daće nove uvide u taj izazov i pomoći će onima koji se bave rešavanjem problema smanjivanja broja stanovnika u Srbiji.

Jedna ili više najboljih ideja biće nagrađene, a ukupan iznos sredstava koja su obezbeđena za razvoj rešenja je 40.000 dolara. Ko može da se prijavi? Svi zainteresovani, uključujući nevladine organizacije, kompanije, istraživačke institute i pojedince, su pozvani da se priključe izazovu tako što će ispuniti formular na ovom linku.

Prijava na ovaj izazov odvija se u dve faze. Tokom prve faze, potrebno je da objasnite ideju i podatke koje planirate da koristite. Rok za slanje te inicijalne ideje je 29. februar. Nakon ocene pristiglih prijava, odabrane ideje idu u drugu fazu izazova, u kojoj tražimo više detalja o pristupu, sastavu tima i budžetu potrebnom za realizaciju ideje.

Više detalja možete pronaći na ovom linku.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs