Povelje

Povelja akademiku Bogoljubu Stankoviću

Matematički institut SANU će 31. oktobra akademiku Bogoljubu Stankoviću dodeliti POVELJU MATEMATIČKOG INSTITUTA

Matematički institut SANU će 31. oktobra, u 14 časova, u Svečanoj sali Akademije, dodeliti POVELJU MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU akademiku Bogoljubu Stankoviću, za izvanredan doprinos razvoju Matematičkog instituta i razvoju matematike u Srbiji.

U okviru programa dodele Povelje, u Svečanoj sali Akademije će se održati i predavanje akademika Teodora Atanackovića „Nauka i pseudonauka: Kako da ih razlikujemo i kako da vrednujemo nauku“. Predavanje organizuju Odeljenje za matematiku, Odeljenje za mehaniku i Seminar za istoriju.

Akademik Bogoljub Stanković rođen je 1. novembra 1924. godine u selu Botošu, srez Zrenjanin. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Novom Sadu. Upisao je matematiku na Filozofskom fakultetu u Beogadu 1945. godine, a diplomirao juna 1949. Poslednje godine studija bio je stipendista Srpske akademije nauka. Za asistenta Matematičkog instituta SANU izabran je 1949. godine, gde je doktorirao 1954. Učestvovao je u organizovanju i izvođenju nastave za studente matematike, kao i okupljanju i školovanju kadrova za istraživački rad. Za vanrednog profesora izabran je 1959, a redovnog 1964. godine.

Već 48 godina vodi Seminar iz matematičke analize, koji je i osnovao. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je od 1963, a  1972. godine postaje redovni član. Za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) i njenog prvog predsednika izabran je 1979. godine.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs