Konkursi

Ka zelenim krovovima

Studenti i mladi stručnjaci do 15. maja mogu prijaviti svoja idejna rešenja za učešće na nacionalnom konkursu „Arhiton“

 

Klimatske promene u urbanim sredinama izazivaju različite efekte, od kojih se najviše ispoljava efekat „toplotnog ostrva“. Jedan od načina umanjenja negativnih efekata i sprovođenja mera adaptacije na izmenjene klimatske uslove jeste povećavanje zelenih površina kroz stvaranje novih estetsko-funkcionalnih celina.

Namera Centra za unapređenje životne sredine je da promoviše primenu savremenih tehničko-tehnoloških rešenja i napredne koncepte u ozelenjavanju urbanih lokacija kako bi se povećao adaptivni kapacitet lokalnih urbanih zajednica, ali i unapredilo znanje i iskustvo mladih stručnjaka u borbi protiv klimatskih promena.

ARHITON, nacionalni konkurs za najbolje idejno rešenje uređenja gradskih krovova i urbanih džepova je deo projekta „Klima se menja. A ti?“. Cilj konkursa je angažovanje studenta i mlađih stručnjaka u kreiranju idejnog rešenja uređenja i unapređenja urbanih džepova i krovova u gradskim sredinama.

Konkurs ima dve eliminacione runde. U prvoj rundi, stručni žiri će izabrati do 20 najboljih idejnih rešenja u obe kategorije. U drugoj rundi, 5. juna, u Domu omladine Beograda, autori izabranih radova će prezentovati svoja idejna rešenja žiriju i publici. Na osnovu kriterijuma konkursa, žiri će izabrati pobednike u obe kategorije, nakon čega će biti održana ceremonija dodele nagrada koje je obezbedila kompanija Lenovo.

Najbolja idejna rešenja će biti publikovana i izložena u Domu omladine Beograda, u okviru 5. međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest (28-31. oktobar 2014).

Konkurs je organizovao Centar za unapređenje životne sredine. Više o konkursu možete naći ovde, a formular za prijavljivanje je na ovom linku.

Realizaciju nacionalnog konkursa „Arhiton“ i projekta „Klima se menja. A ti?“ podržali su:

  • Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda
  • Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • EU info centar
  • Dom omladine Beograda
  • Kompanija Lenovo.

  

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs