Naučni krug

Nobel za književnost pesnikinji Luiz Glik

Nobelova nagrada za književnost za 2020. godinu dodeljena je američkoj pesnikinji Luiz Glik, saopštila je Švedska akademija

Foto: Florian Pircher/Pixabay

Tekst: Ivana Nikolić

Luiz Glik, američka pesnikinja jevrejskog porekla, osim Nobela, koji joj je dodeljen u četvrtak, dobitnica je i drugih značajnih nagrada, poput Pulicerove i Penove nagrade, za knjigu „Divlja perunika“, odnosno za zbirku eseja ,,Dokazi i teorije.”

Kako je juče saopštila Švedska akademija, Glikova je nagrađena za „njen nesumnjivi pesnički glas koji skrušenom lepotom individualno iskustvo pretvara u univerzalno“.

Prema navodima medija, njene prve reči nakon poziva iz Švedske akademije bile su: „Previše je rano! Dajte mi dva minuta da popijem kafu!“

„Velika mi je čast, iako se među prethodnim laureatima nalaze neki koje ne volim, ima i mnogo onih kojima se divim, neki od njih su nedavno dobili Nobela. Najviše me brine kako će se ova počast odraziti na moju svakodnevicu, na susrete sa ljudima koje volim“, dodala je u nešto ozbiljnijem tonu.

Luiz Glik je rođena 1943. u Njujorku. Studirala je na Univerzitetu Kolumbija, predavala poeziju na nekoliko američkih koledža, uključujući i Jejl i Stanford, gde predaje i danas. Laureatkinja je trenutno i pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavačica na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u američkoj državi Masačusets.

Glik je, inače, potomak mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi. Prateći ovu poetiku, laureatkinja pesme vidi kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči. U eseju „Dokazi i teorije“ navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem.

Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Inače, Glik je 2015, od tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, dobila i Nacionalnu humanitarnu medalju.

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs