PREDAVANJA

Nauka budućnosti i budućnost nauke

Slavni profesor Herman Mauer održaće predavanje u ponedeljak, 3. novembra, u prostorijama SANU

Predavanje će održati profesor Herman Maurer (Hermann Maurer) sa Tehničkog univerziteta u Gracu. Profesor Maurer je i član Izvršnog odbora Evropske akademije (Academia Europaea) u Londonu, a u Beograd dolazi na poziv Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Matematičkog instituta SANU. Poseta se dovodi u vezu sa nedavnim proširenjem Evropske akademije sa jedanaest novih članova iz Srbije, od kojih je pet članova SANU.

Predavanje o nauci budućnosti i budućnosti nauke će se sastojati iz tri dela. U prvom delu profesor Maurer će govoriti o projektima koji u prvu ruku zvuče kao naučna fantastika, ali su veoma stvarni i uveliko se finansiraju i realizuju u svetu. Tokom predavanja, akcenat će biti stavljen i na velike svemirske misije, nove načine za dobijanje energije, kao i destilovanje okeanske vode.

U nastavku predavanja biće više reči i o naučnim istraživanjima koja svojim rezultatima mogu da promene budućnost čovečanstva. U poslednjem delu predavanja profesor će opisati glavne ideje i ciljeve konferencije EU Science: Global challenges, Global Collaboration, koja će se održati u Briselu, u martu sledeće godine, u organizaciji Evropskog parlamenta, a gde Evropska akademija ima vodeću ulogu. Biće predstavljeni brojni projekti koji su u toku i na kojima još ima mesta za naučnike iz čitavog sveta.

Predavanje će se održati u ponedeljak, 3. novembra, u sali 2 SANU, sa početkom u 17 časova.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs