Naučni krug

Milica Momčilović na čelu Svetske federacije naučnih novinara

Na Svetskoj konferenciji naučnih novinara 2019, održanoj početkom jula u Lozani, Milica Momčilović, urednica i voditeljka Radio-televizije Srbije, izabrana je za predsednicu ove međunarodne organizacije

Foto: Balkan Network of Science Journalists

Tekst: Đorđe Petrović

Svetska federacija naučnih novinara (World Federation of Science Journalists, WFSJ) ima novu predsednicu – Milicu Momčilović, urednicu i voditeljku Radio-televizije Srbije i članicu Odbora Balkanske mreže naučnih novinara. Ona je na ovu prestižnu poziciju izabrana na Svetskoj konferenciji naučnih novinara 2019, kojoj je početkom jula u Lozani prisustvovalo 1200 učesnika, uglavnom novinara, iz čak 80 država.

Foto: Balkan Network of Science Journalists

Milica je od 2017. obavljala funkciju potpredsednice ove međunarodne organizacije, da bi sada predsedničko mesto preuzela od Muhameda Jahija, izvršnog direktora časopisa Nature Research za Bliski istok. Nakon što je imenovana za predsednicu WFSJ, najavila je da će se sledeća, dvanaesta Svetska konferencija naučnih novinara 2021, održati u kolumbijskom gradu Medeljinu.

Foto: Balkan Network of Science Journalists

Svetska federacija naučnih novinara je neprofitna, nevladina organizacija, koja predstavlja više od 50 udruženja naučnih novinara i gotovo 10.000 novinara – iz Afrike, Severne i Južne Amerike, Azije, Pacifika, Evrope i sa Bliskog istoka – čiji je posao da izveštavaju o naučnim i tehnološkim dostignućima. Zadatak ove međunarodne organizacije je da ohrabruje i osnažuje kritički pristup prilikom izveštavanja o nauci, tehnologiji, životnoj sredini, zdravstvu, medicini, poljoprivredi i srodnim oblastima.

Svetska federacija nastoji da naučno novinarstvo promoviše kao sponu između naučne zajednice i javnosti, a naučne novinare afirmiše kao ključne aktere u savremenim demokratskim društvima. Njeni ciljevi su da poboljša kvalitet izveštavanja o nauci, promoviše određene novinarske standarde i podrži novinare koji prate nauku i tehnologiju širom sveta.

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs