Naučni krug

Mikroskopi za škole širom Srbije

U toku je akcija prikupljanja starih veb-kamera od kojih će se potom praviti mikroskopi za škole širom Srbije

 

Centar Startit i Polyhedra Fablab iz Beograda organizuju pomoć školama: prikupljaju veb-kamere od kojih prave mikroskope za škole u Srbiji kojima nedostaje laboratorijska oprema. U akciju se možete uključiti tako što donirate svoje stare veb-kamere, a predstavnici škola su pozvani da apliciraju za ove besplatne mikroskope.

Kako se od veb-kamere dobija mikroskop? Vrlo jednostavno: mikrosop se sastoji od 3D štampanog postolja, sočiva veb-kamere i LED lampice. Ovako napravljen „uradi sam“ laboratorijski instrument treba da bude povezan sa računarom kako bi radio. Startit i Polyhedra Fablab nadaju se da ovakvim projektom pomognu školama u Srbiji u kojima je, zbog nedostatka laboratorijske opreme, deci uskraćen važan, praktičan deo naučnog obrazovanja.

Startit je prostor u kome se okupljaju programeri i ljudi zainteresovani za društveno delovanje kroz nove tehnologije, kako sebe opisuju, „mesto znanja, inovacija i inspiracije“. Nalazi se u Savskoj ulici broj 5, u Beogradu. Polyhedra je kombinacija 3D štamparije, obrazovnog centra, kafe galerije, radionice i dizajnerske kuće u Dojranskoj 16, u Beogradu.

Svi zainteresovani da pomognu u ovom projektu mogu doneti svoje stare veb-kamere u prostorije Startit centra u Savskoj 5 do kraja ovog meseca. Na sajtu ove akcije nalazi se i formular za sve predstavnike škola zainteresovane za pomoć u vidu „uradi sam“ mikroskopa za svoje đake.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs