Naučni krug

Konkurs za očuvanje biološke raznovrsnosti

Konkurs „Ruka u testu“ bavi se zaštitom životne sredine i opstankom svih vrsta na našoj planeti, a osnovne i srednje škole iz Srbije mogu da pošalju svoje prijave do 22. maja

Globalno zagrevanje, topljenje leda, nestanak šuma, nedostatak vode, požari, modifikacija staništa, poplave ili zagađenje, ugrožavaju na direktan ili indirektan način značajan deo flore i faune na našoj planeti. Klimatske promene su realnost sa kojom se moramo suočiti.

Koje su veze između klime i biološke raznolikosti? Koje su posledice klimatskih promena na biodiverzitet u svetu? Da li nam biološka raznovrsnost pomaže u borbi protiv posledica klimatskih promena? Kakve to veze ima sa nama? Kako dati svoj doprinos očuvanju prirode, kako promeniti svakodnevne navike za stvarni ekološki uticaj?

Svojim ponašanjem na svakodnevnom nivou možemo se boriti protiv klimatskih promena i doprineti očuvanju biološke raznovrsnosti. Kroz konkurs koji su osmislili Francuski institut u Srbiji i profesor Jokić, inicijator programa „Ruka u testu“ u Srbiji, biće skrenuta pažnja na svakodnevno ponašanje i navike koje mogu da doprinesu očuvanju naše planete i da ublaže uticaj klimatskih promena na biološki diverzitet. Projekat se bavi očuvanjem biološke raznolikosti u gradovima, očuvanjem biološke raznolikosti u prirodi i promenom naših navika.

Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske imaju za cilj da kroz kulturu, obrazovanje, francuski jezik, nauku, inovacije i znanje ostvare nove veze između Srbije i Francuske i podržavaju kulturne, obrazovne, socijalne inovativne programe i aktivno sarađuju sa mladim ljudima u Srbiji. Program „Ruka u testu“ ima za cilj da poboljša kvalitet predavanja nauke i tehnologije u školama. Program podržava nastavnike da primene istraživačku pedagogiju koja stimuliše radoznalost i sklonost prema naukama kod učenika.

Ko može da učestvuje? Sve škole u Srbiji. Učesnici su podeljeni u dve kategorije: osnovne škole i srednje škole.

Koji format može da se koristi? Učenici će moći da predstave svoje radove u sledeća tri formata: kao maketu ili prototip, kao video reportažu i kroz radionice za popularizaciju nauke (eksperimente, animacije, društvene igre, strip…)

Koji kriterijumi će se uzimati u obzir? Pedagoški kvalitet projekta, originalnost (inovativni karakter) projekta, upotrebljenih sredstava, učešće učenika i škole u projektu (individualni projekti neće biti uzeti u obzir) i multidisciplinarna dimenzija projekta.

Kako učestvovati? Dovoljno je poslati mejl sa opisom projekta i objašnjenjem na najviše dve stranice A4 formata (na srpskom ili francuskom jeziku) kao i, u zavisnosti od izabranog formata projekta, slike realizovanog projekta ili video zapis (poslati zipovan fajl ukoliko je dokument pretežak) na adrese: sjokic@vin.bg.ac.rs i cm.universitaire@institutfrancais.rs

Rok za podnošenje projekta je 22. maj.

Komisija će odabrati najbolji projekat u svakoj kategoriji (osnovna i srednja škola). Dobitnicima će biti uručena prigodna nagrada, a njihov projekat predstavljen na dodeli nagrada 5. juna, povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine. Za više informacija možete kontaktirati Stevana Jokića (sjokic@vin.bg.ac.rs) ili (cm.universitaire@institutfrancais.rs).

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs