naučni krug

Inovacioni vaučeri

Fond za inovacionu delatnost objavio je 21. decembra javni poziv za dodelu inovacionih vaučera

Fond za inovacionu delatnost objavio je 21. decembra javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, novih mehanizama finansijske podrške. Vaučeri su namenjeni malim i srednjim preduzećima da koristeći usluge naučnoistraživačkog sektora podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i posatnu konkurentniji na tržištu.

Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara za dobijanje usluga od javnih naučnoistraživačkih organizacija kako bi rešila tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju. Inovacionim vaučerom pokriva se do 80 odsto ukupnih torškova usluge, a preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatnu vrednost. 

Javni poziv je otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva u iznosu od 24 miliona dinara ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave.

Ova usluga je u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost čija je svrha podsticanje prenošenja rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti privreda. 

Dizajn i procedure za implementaciju šeme inovacionih vaučera pripremljeni su u okviru projekta ”Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije” koji se finansira iz IPA sredstava Evropske Unije za 2013, a njime administrira Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz ”Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja” (sporazum o zajmu Republike Srbije sa Svetskom bankom).

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs