Naučni krug

Hoću da znam – nova emisija Radio Beograda 2

Radio Beograd 2 pokreće novu emisiju „Hoću da znam“, posvećenu popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka, od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra, donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca

Emisija „Hoću da znam“ , koja kreće 1. oktobra, na talasima Radio Beograda 2, razotkrivaće kako izgleda proces istraživačkog rada i deliti sa slušaocima uzbudljive priče o dolasku do novih otkrića. Posvetiće pažnju ulozi nauke u svakodnevnom životu – od senzora i pametnih uređaja u stanovima, preko molekularne gastronomije do prilagođavanja na klimatske promene.

Slušaoci će moći da saznaju kada ćemo imati priliku da konzumiramo laboratorijski uzgojeno meso, kada će prvi turisti odleteti na Mars i da li postoje alternative konvencionalnom rudarenju. Emisija će, na pristupačan i zanimljiv način, predstavljati i rezultate aktuelnih naučnih istraživanja.

Autor emisije “Hoću da znam” je Tomica Mišljenović, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnji saradnik Istraživačke stanice Petnica, u kojoj je rukovodio seminarom biologije, kao i interdisciplinarnim programima. Iako ekolog po obrazovanju, Mišljenović pasionirano prati istraživanja u širokom spektru naučnih oblasti, a kroz učešće u tribinama i diskusijama  pokušava da brojne složene naučne fenomene približi široj javnosti. Učestvovao je u organizaciji većeg broja međunarodnih naučnih skupova, a dve godine bio je predstavnik evropskih studenata u Upravnom odboru Društva za toksikologiju i hemiju životne sredine SETAC sa sedištem u Briselu.

Emisija „Hoću da znam“ emituje se u okviru obrazovne rubrike Radio Beograda 2, u kojoj se pripremaju i realizuju autorske emisije u čijem fokusu je obrazovna funkcija radija. Edukativna funkcija ovog programa realizuje se u tematski različitim emisijama koje su posvećene filozofiji, prirodnim naukama, digitalnim tehnologijama, lingvistici, medijima i kulturnoj baštini. U emisijama Solaris, Riznica, Put u reči, Digitalne ikone i drugim, autori nastoje da na razumljiv, ali i kritički način približe slušaocima savremene i važne teme i pitanja na koja traže odgovore od pažljivo odabranih sagovornika i uglednih stručnjaka:  Kako da razumemo klimatske promene i kako da ublažimo njihove negativne posledice? Da li lekove kojima je istekao rok upotrebe treba baciti ili mogu da se koriste još izvesno vreme? Da li smo zavisni od tehnologija i mobilnih telefona i kako da se sačuvamo od negativnih tehnoloških uticaja na savremenog čoveka? Šta nam je kao zaveštanje ostavio Žil Vern?

 

Slušaoci Radio Beograda 2 imaće priliku i sami da postave pitanja iz bilo koje oblasti popularne nauke, posredstvom mejl adrese: hocudaznam@rts.rs ili profila Radio Beograda 2 na tviteru, fejsbuku ili instagramu.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs