MOJA NAUKA

Gost iz Japana o svemirskim liftovima

Poznati japanski profesor Hiro Fudži će publici u Naučnom klubu CPN-a, u petak 26. decembra, predstaviti tehnologije neophodne za izgradnju svemirskog lifta

U okviru serijala predavanja Moja nauka, profesor Hiro Fudži iz Japana će održati predavanje na temu svemirskih lifotva u Naučnom klubu CPN-a, u petak, 26. decembra 2014. godine, u 19 časova.

Profesor Fudži će tokom svog predavanja Forefront space technology and airborne wind energy pričati o vodećim svemirskim tehnologijama i vazdušnim turbinama u kontekstu svemirskih liftova. Predstaviće najnovija tehnološka dostignuća u pogledu takozvanih svemirskih traka (engl. space tether), koje se, između ostalog, mogu koristiti za izgradnju svemirskog lifta.

Profesor Fudži je tokom četrdeset godina rada objavio oko 150 naučnih radova o dinamici i upravljanju infrastrukturama u svemiru. Obučio je više od 200 studenata master i doktorskih studija. Trenutno je profesor emeritus na tokijskom Metropoliten institutu i profesor aerokosmonautike na Nihon univerzitetu i Tehnološkom institutu Kanagava u Tokiju. Profesor Fudži drži počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Osnivač je i predsednik kompanije TMIT & Co. Ltd i naučni saradnik japanske svemirske agencija JAXA. Pridruženi je član poznatog Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku i predstavnik prvog projekta koji je uspešno sproveo postavljanje trake u svemiru, veoma bitnog aspekta izgradnje svemirskih liftova.

Istražite više o ovoj temi

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs