IZLOŽBE

Fotografije u „Servantesu“

U Institutu „Servantes“ otvara se izložba fotografija „Grad umetnosti i nauke – Valensija 2012“, srpskog fotografa Vojislava Voje Pešterca

 

Izložba „Grad umetnosti i nauke – Valensija 2012“, fotografa Vojislava Voje Pešterca, otvara se u Institutu „Servantes“ u utorak, 25. marta, u 19 časova.

Na izložbi će biti prikazano 30 fotografija jedinstvenog arhitektonskog kompleksa u Valensiji, Španija, koji su projektovale svetski poznate arhitekte Santjago Kalatrava i Feliks Kandela.

„Grad umetnosti i nauke“ privukao je svojom posebnošću fotografa Vojislava Voju Pešterca, koji je 2012. godine napravio seriju crno-belih fotografija ovog kompleksa. On je, pored toga što pleni izuzetnom arhitekturom, i centar zabave i kulture u Valensiji.

Naučni muzej „Princ Filip“ deo je arhitektonski verovatno najimpresivnijeg kompleksa među centrima za promociju nauke u svetu. Ovaj gigantski muzej nalazi se usred Grada umetnosti i nauke koji je pre nešto više od jedne decenije izgrađen u Valensiji. U njegovom središtu je Hemisfera, staklena zgrada površine 13.000 kvadratnih metara čiji neobičan oblik podseća na ljudsko oko u kom su smešteni bioskop i planetarijum.

Osim Hemisfere, tu je i veliki park sa biljkama koje rastu na ovom podneblju među kojima su postavljene skulpture moderne umetnosti. U kompleksu se nalazi i L’Oceanographic, okeanografski park na otvorenom, koji je sa svojih 42 miliona litara vode i 45.000 bića najveći akvarijum u Evropi. U blizini su i opera, veliki most sa pilarom visine 125 metara što je najviša građevina u Valensiji i L’Agora, trg na kom se održavaju sportski događaji. Tu su i tri kule čija je gradnja zaustavljena usled krize.

Ovako izgrađen, kao ogroman kompleks impresivnih objekata površine 350.000 kvadratnih metara, Grad umetnosti i nauke postao je velika turistička atrakcija i značajan centar Valensije. To je kulturni i zabavni centar, najveći takve vrste u Evropi, koji privlači posetioce spektakularnom arhitekturom, ali i sadržajem: zabavom, obrazovanjem, naukom, umetnošću, uzbuđenjem…

Kompleks su dizajnirali Santijago Kalatrava i Feliks Kandela, španske arhitekte poznate po monumentalnim građevinama i onima koje deluju kao da su sazdane od tanane krhke opne, kakav je okeanografski park. Izgradnja Grada je počela 1996, da bi dve godine kasnije najpre bila otvorena Hemisfera, dok je poslednji objekat, Palata umetnosti, završen pre šest godina.

Muzej nauke koji je u Valensiji otvoren novembra 2000. godine koncentrisan je na sve oblasti nauke, ali je akcenat stavljen na biologiju i genetiku. To je jedno veliko igralište čiji je cilj da izazove radoznalost posetilaca. Kako navodi uprava Muzeja „Princ Filip“, cilj je da posetilac izađe iz kompleksa sa mnogo više pitanja nego što ih je imao kada je ušao. Uprava Muzeja smatra da je na neki način ovaj objekat, sa oko 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, revolucionaran jer je uspeo da stvori doživljaj posetiocu da je učesnik, a ne posmatrač, a nauku je učinio zabavnom. Zbog toga moto Naučnog muzeja glasi: „Zabranjeno je ne pipati, ne osetiti, ne razmišljati“.

U prvih deset godina Naučni muzej posetilo je više od 25 miliona ljudi, kojima je bilo prikazano više od 160 izložbi sa 2500 eksponata. Ostvarena je saradnja sa sličnim ustanovama u tridesetak zemalja, kao i sa svim muzejima u Španiji kako bi se stvorila sinergija. Uprava navodi da je zahvaljujući tome uspela da postigne efekat: gotovo 90 odsto posetilaca, prema ispitivanjima, izrazilo je želju da Grad umetnosti i nauke poseti više puta.

Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba traje do 30. aprila.

Istražite više o programima Instituta „Servantes“. 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs